Az állampolgárok élete Divers Atlasban

Az ovonok élettartama körülbelül 90 év. 8 éves korukig otthon tanulnak, születésnapjuk után elkezdik az iskolát, ahol az első 6 éveben történelmet, mágiát tanulnak majd az utolsó négyben specializálódhatnak. 18 éves korukban végeznek, ugyanettől az évtől kezdve számítanak felnőttnek és szavazhatnak a Tudat tanácsban. (18 éves koruk előtt is megfigyelhetik a működését.)

Az ovonok nagy része mezőgazdasággal foglalkozik, de emellett nagy számuk állatgondozó, mágus, tanár vagy tudós.

Főbb ünnepeik

EreBoss születésnapja

Fajuk első egyedének EreBossnak a születésnapját mindig hosszú előkészületek előzik meg. Egy héten keresztül tart az ünnepség, melyet egy grandiózus lakoma zár.

Egyenlőségünnep

Egyenlőségünnep: Az államformájuk nagy reformon ment keresztül, amikor elhagyták az embereket. Ennek következtében egyenlőek lettek minden tekintetben. 18. életévük betöltésével vallás, kor, fizikai jegyek és szexuális beállítottság tekintetében sem megkülönböztethetőek. Ezen az ünnepen a városok lakói összegyűlnek, a hét tó egyikéhez vándorolnak és megmártóznak benne. Ezt azért tartják fontosnak, mert mitológiájuk szerint egy helyről jött az egész nép és így jelképesen újjászületnek a tóból, ami egy anyaméh szimbóluma. Ezt követően történeteket mesélnek egymásnak múltjukról és jelenkorukról.

Bőségünnep

Az aratások után tartják ezt az ünnepet, általában Augustus végén. Megköszönik a bőséges termést és 2 napon keresztül szórakoznak, kipihenve a munkával járó fáradalmakat. Hagyományos táncokat járnak, mint a Luba és vidáman énekelnek a népükhöz kapcsolódó vokákat. Megosztják egymással a Holdév során szerzett tapasztalataikat és új ismeretségekre tesznek szert. Az étlapon szerepel mindenféle ritka gyümölcs, kenyerek, befőttek, zöldségraguk, gabonák, rakott tészták és persze az elmaradhatatlan sütemények. Legjellegzetesebb édességük a Cursus Lunae, ami a vulkánok közelében termett kakaóból készül és egzotikus ízkavalkáddal tarkított krémmel van töltve. Ital gyanánt szűrt vizet, mora bort és nektárokat fogyasztanak.

Függetlenség ünnepe

Ezen a napon az emberek elhagyását ünneplik, egyben Medina megalapításával. Előadják Atlavalát a ovonok történetét feldolgozó 6 órás darabot. Az előadásban mindenki szerepel. Az ünnepséget egy különleges táncal zárják, mely során tudataik összekapcsolódnak, és tökéletes szinkronban táncolnak másfél órán keresztül míg össze nem esnek, eksztatikus boldogságban.

Oktatás

Az első 6 évben megtanulnak írni, olvasni és a közös tudatukat fejlesztik, hogy minél pontosabban tudják feltölteni gondolataikat az osztott síkra. Értékelésük nem érdemjegyekben történik, mert az oktatás célja, hogy mindenki ugyanolyan tudással rendelkezzen az első 6 év folyamán. A tananyagot mindenkinek teljes mértékben el kell sajátítania személyre szabott módszerekkel. Minden nap 5 tanórájuk van. Az elméleti és gyakorlati órák váltják egymást, hogy ne legyenek egyhangúak a napok.

Gasztronómia

Az ovonok nem esznek húst, nemzeti ételük a felle, amit minden család kicsit máshogy készít el, de az alapja egy mora gabona keverék amit lávakutya vizelettel sütnek.

Zöldségekben gazdag az étrendjük. Általában szuper-duper egészséges szűrt vizet isszák, ünnepekkor morabor kerül az asztalra, ami morabúzábol készül és nem tartalmaz alkoholt.

Kultúra

A színháznak és a táncnak nagy hagyománya van, nem lehet anélkül végigmenni egy városon hogy legalább négyszer ne keresztezze utunkat egy színdarab vagy táncelőadás.

A divat igen sajátos, a mágia segítségével folyamatos változásban van, lehetőségeiket csak képzeletük korlátozhatja.

A Mágia működése és használata a mindennapokban

Az első mágus EraBoss volt, ő még az éteri ősenergiát formálta, ám miután elvesztette ezt a képességét, egy ideig a mágia halott volt. Ezt a rövid időszakot hívják az Üreskornak. Ma már a földi energiákat alakítják, az alap teremtő energiát, ami az élete és halál ciklusát is irányítja. Az ovonok nem halhatatlanok csak EraBoss. A mágiát főleg a a földművelésben, főzésben és öltözködésben használják. A tudatkapcsolódást is egyfajta mágiának tartják, de ellentétben a mindennapi mágiával, ezt nem kell tanulniuk, vele születnek.

Forrás:

Baldo Libdo naplója