Viselet- és életmódtörténet

A mi feladatunk az volt, hogy kiderítsük milyen jellemzői vannak az itt élők öltözködésének. A következőket sikerült megtudnunk:

A népviseletük eredeti neve székelyruha. Mára azonban csak ünnepnapokon vagy különleges alkalmakkor használják, de két generációval korábban az 1930-as évek előtt mindennapi viselet volt, még munka közben, a mezőn is. A lányoknál a szoknyának kötelező piros anyagból készülnie, ez általában vászon, amit egy fekete bársony csík díszít az alján. A szoknyák eltérhetnek a hosszukban, illetve díszítheti őket két kisebb csík is. A nagy szoknya alá alsó szoknyát kell venniük (lehet esetleg kettő is), ennek szigorúan varrottnak és nem hímzettnek kell lennie. Színe mindig fehér, az alja pedig hímzett. A felső szoknyára veszik rá a fehér kötényt, ami hímzett és varrott is lehet, és legtöbbször virágmotívumokkal díszítik. Az ingnek szintén fehérnek kell lennie és gyolcsból készül. A mellrésze díszített, a nyaka csipkés, a háta pedig „ráncolt” kell legyen. Az ingre veszik rá a mellényt, ami szoknya anyagából készül, így ez is piros színű. A mellény vászonnal van kibélelve, ez adja a tartását, és szintén fekete bársony csíkokat varrnak rá. A hajviselet kötelezően a fonott haj (ez lehet egy vagy két fonat) amit piros szalaggal kötnek át, néha bele is fonják a hajukba. A lábbeli fekete csizma, amit ők úgy hívnak, hogy „keményszárú csizma”. A férfiaknál kötelező a fehér ing és a díszített fekete mellény. Jellegzetes a székely harisnya, ami egy krémszínű posztó, és szigorúan csak csizmával, illetve fekete kalappal hordják.

A mindennapokban azonban már nem viselik. Iskolai rendezvényeken, előadásokon, ballagáson, szüreti bálon, március 15-én, Nyírő József-ünnepségen (július 19-e), esetleg kortárstalálkozókon veszik fel. A legtöbb esetben öröklik, anyjuktól, apjuktól, és nagyszüleiktől kapják. A konfirmáció alkalmával új ruhát készítettnek. A templomban sem ezt viselik. Vendéglátónknak (Évának) például a nagymamája szedte össze az anyagot a ruhájához, de mivel hamar meghalt, anyja csináltatta meg neki.

Napjainkban, ha valaki vásárolni szeretne egy székelyruhát, kb. 200 euróért teheti ezt meg, például Fenyéden (Székelyudvarhelytől 5 km-re), ezen kívül magánemberektől is beszerezhető, valamint népszerű a kölcsönzési forma is.