Naakau földrajza

A sziget kialakulása

Mokupuni szigete 2019. november 4-én jött létre egy meteorit becsapódásával. A Norvég-tengeren helyezkedik el, 2027-ig norvég fennhatóság alatt állt. Alapkőzete a meteorit maradványa, melyen néhány év alatt kialakult a földi élet. Bár növényzete jelentősebb, a zord éghajlat következtében nem sok zöldség és gyümölcs termesztése valósítható meg. Ezzel folyamatosan harcolnak a tudósok és próbálnak laborokban termeszteni, ez persze bár segíti a termelés mennyiségének növekedését, nem észlelhető a változás. Állatvilága nincsen, hiszen nem engedték a kontinensen őshonos állatok betelepítését. Háziállatok sem megengedettek, mert úgy gondolják, hogy az irántuk érzett szeretet és empátia elvonja a figyelmüket az érzelmeknél fontosabb dolgokról.

Elhelyezkedése

Naakau állam a Norvég-tengeren található, Mokupuni szigetén. Norvégiától északnyugatra, Izlandtól északkeletre fekszik. Naakau az Északi szélesség 67.032989 fokánál és a Keleti hosszúság 1.653136 fokánál helyezkedik el. Izland az Észak-Atlanti-óceán középső részén található.

Vulkáni sziget, a lemeztektonika szerint úgy keletkezett, hogy a két távolodó kőzetlemez (az eurázsiai, és az észak-amerikai) közötti hasadékon feltört a magma, és megszilárdult. A vulkáni kitöréseknek köszönhetően a sziget területe keletkezése óta állandóan növekszik. A sziget felszínén ma is jól megfigyelhetők a két lemez távolodásának jelei. A legnagyobb vulkána az Ikabu, ami ma is működik. Itt tartják a nagy tűz ünnepét. Északi fekvése ellenére a sziget éghajlata a Golf-áramlat szélesebb rendszerébe tartozó Irminger-áramlat mérséklő hatása miatt kevésbé zord. Az egész ország az óceáni éghajlat hideg övezetébe tartozik. Népessége 1 721 400 fő, területe 200 964 négyzetkilométer. Fővárosa Kaupunki, mely 345 700 fős lakosságával az ország legnépesebb városa is egyben.

Domborzata

A területet egy összefüggő hegység öleli körbe, ezzel egy természetes határvonalat kialakítva, amely kiemelkedő védelmet és elzártságot biztosít számukra. Nyugati részén fekszik a Kaupunki-medence, mely az ott fellelhető fővárosról kapta nevét. A szigeten jelentős a vulkanizmus, északkeleti részen található az Ikabu vulkán, mely mai napig működik. Az állam intézkedéseinek köszönhetően a néhány évenkénti kitörései nem okoznak kárt környezetében.

Vízrajza

Legfontosabb vízkészlete a Lumi folyóban rejlik, a sziget nagy részének vízellátását ez biztosítja. Vízhozama állandó, az energiaforrás jelentős hányadát ez teszi ki, a szél mellett. Legnagyobb tava a Grootmeer -tó. Az Ikabu vulkán kitörése következtében földrengés pusztította a térséget. A mai tó helyén megnyílt a föld, árok keletkezett, és az abból feltörő víz hozta létre a tavat. Ennek a tónak nagy szerepe van a kultúrájukban és a vallásukban egyaránt. ( Naakau ) A tó a szélsőséges időjárás miatt a téli hónapokban be van fagyva.