Köszöntő a Digitális Témahét wikiprojektjéhez

Kedves 10/a-sok!

Ezt a felületet már jól ismeritek, hiszen a Shakespeare-téma alkalmával már használtátok. Most egy új wiki-rendszert fogtok itt létrehozni, ezúttal utópia / disztópia témában.

A feladatotok, hogy hozzátok létre a csoportonként öt (5) szócikket a Trellón található instrukciók és a Classroomban található ellenőrzőlisták alapján. Az egyes csoportok mindvégig nyomon követhetik egymás szócikkeinek alakulását, kommentelhetik is azt.

Az öt szócikk tartalma minden csoport számára röviden (hiszen az ellenőrzőlistákon konkrétabb útmutatót is találhattok):

 1. szócikk 1: áttekintés az országról
  1. név
  2. általános tudnivalók, összefoglalók:
   1. történelem
   2. földrajz
   3. államszervezet
   4. az állampolgárok élete
   5. címer, himnusz, zászló megjelenítése
   6. fontos adatok (népesség, nyelv stb.)
 2. szócikk 2: történelem (kifejtve)
 3. szócikk 3: földrajz (kifejtve)
 4. szócikk 4: államszervezet (kifejtve)
 5. szócikk 5: az állampolgárok élete (kifejtve)

(Fontos itt hangsúlyozni, hogy a projekt során nemcsak a wikioldalak létrehozása, hanem egy idővonal, egy fiktív napló és életrajz, egy videó és egy prezentáció elkészítése is feladatotok.)

A szócikkeket ezúttal teljesen nektek kell létrehoznotok; onnantól, hogy fent a Pages & Files fülön a Create gombra kattintotok. Már itt el kell döntenetek két fontos dolgot:

 1. utópiát vagy disztópiát szeretnétek-e tervezni;
 2. mi legyen a neve a tervezendő államnak.

A szócikkek elkészítésére ez a hét áll rendelkezésre, vagyis 2019. április 12-re el kell készülnie a nagy műnek.

A szócikkeknek nincs kifejezetten terjedelmi korlátja; a cél az igényes és minél informatívabb kidolgozás.

A wikiszócikk írásánál a következő szempontokra nagyon ügyeljetek:

 • Lexikonszócikket írtok, melynek a hangvétele szenvtelen, tárgyilagos. Érzelmeknek, E/1 megfogalmazásnak nincs helye. Alapul vehetitek a Wikipedia igényes szócikkeit, de akár George Orwell 1984 című regényének szinte ridegen objektív elbeszélőjét is.
 • A 5 szócikk szervesen kapcsolódik egymáshoz, ezt linkekkel is jelölni kell. Például a Magyarország Wikipedia-szócikk Történelem alponja alatt található egy link: Magyar történelem. Ilyen módon kapcsolódjanak a ti szócikkeitek is!
 • A szócikkekben természetesen szerepelhetnek külső hivatkozások is. Ezeket egyrészt egy-egy szó kijelölésével és belinkelésével kapcsoljátok a szócikkhez, másrészt a szócikk végén soroljatok fel minden hivatkozott oldalt (akár azt is, ahonnan kép vagy más anyag származik) úgy, ahogy azt a Wikipedián is láthatjátok: a Jegyzetek és Források résznél a lap alján, feltüntetve az elérés idejét is.
 • Törekedjetek arra, hogy a szócikkekben jogtiszta képeket használjatok! Ebből a szempontból nagyon hasznos oldal a Pixabay és a Wikimedia Commons.
 • Fontos, hogy majd a készítendő imázsfilmhez is megfelelő forrásból válasszatok háttérzenét: a jogtiszta zenék hatalmas tárháza a Jamendo oldal.
 • Természetesen alapvető fontosságú a szócikkek magasfokú nyelvi igényessége. Ügyeljetek a helyesírásra (https://helyesiras.mta.hu), a központozásra (különösen a vesszőhasználatra), a stílusra és a nyelvhelyességre!

Jó munkát kívánok!

Kerek Roland