Az állampolgárok élete Butalóniában

Hétköznapok

Minden Butalóniai állampolgár hétfőn reggel egy templomi imával kezdi a napot. Ez minden szigeten kötelező, azért hogy Mr. Borzilok még sokáig tudjon gondoskodni az emberekről. A hét további részében mindenki köteles dolgozni. Mindenki csak egyféle munkát végezhet, azt amit kitanult. Nagyon fontos számukra, hogy ezt a munkát nem a szakmai elismerés miatt csinálják, hanem a vezérük jólétéért. Az előléptetés vagy a plusz fizetés sem érdekli őket, mert más a sajátjukon kívül más munkát képtelenek elvégezni. A munka mellett persze minden dolgozó szórakozását is biztosítja a vezér. A szórakozás fogalma persze kasztonként változik. Például, az utazás két sziget között csak a Felső Kaszt számára megfizethető.

A három kaszt

Felső Kaszt

A Felső Kasztba tartozó Butalóniai állampolgárok élete mesés és felhőtlen. Ők csak olyan munkákat kaphatnak, amiken hetente maximum négy órát kell dolgozni. A fizetésük azonban igen vastag, amiből megtudják maguknak vásárolni a legegészségesebb ételeket és a legdrágább luxus cikkeket. Ők képezik a Butalóniai állam arisztokrata rétegét. A lakosság kb. 20%- a ebbe a rétegbe tartozik. Azonban ez a pozíció nem örökíthető. Nem biztos, hogy az utód is a Felső Kasztba fog tartozni, ez szerencse alapján dől el. A Felső Kaszt tagjai fanatikusan imádják Mr. Borzilokot és a jólétük miatt, fel sem merül bennük semmilyen ártó gondolat a vezér ellen. A Földön élő embereket mélyen megvetik és elutasítják a gondolataikat. A ragaaszkodásuk ehhez a rendszerhez szinte tankönyvbe illő.

Középső kaszt

A középréteg életszínvonala nem tér el sokban a felsőétől. Ők heti 8 órát dolgoznak, jóval kevesebb bérért, mint a felső réteg. Ők viszont már jóval többen vannak, kb. kétszer annyian. Az ő fizetésük azonban már csak néhány apróbb plusz termékre elég. A fanatizmus itt is megvan, viszont a legtöbb elhajlás is itt van a társadalomban. Ezeken a szigeteken szokott lenni a legtöbb felkelés, amiket persze Mr. Borzilok azonnal lever. A foglyok pedig akik részt vettek a szervezésben bűntetésben részesülnek. Ez elég széles spektrumon mozog a likvidálástól a bérmegvonásig. Ami azonban meggátolja a teljes réteg fellázadását az az, hogy túl nagy a távolság ember és ember között.

Alsó Kaszt

A létra legalján taláható a munkás réteg, vagyis az Alsó Kaszt. Ők vannak a legtöbben és ők dolgoznak a legtöbbet az ország jövőéért. A heti munkaidejük a tíz órától, akár tizenkettőig is tarthat. Az életszínvonal alacsony és a bérek pont arra elegek, hogy a legszükségesebb dolgokat meg tudják venni maguknak. A vallási fanatizmus itt is fennáll, itt azonban gyakran átfordul erőszakos cselekedetekbe, amiket gyakran a vezérnek kell elrendeznie. A munka mellett persze ők is szórakozhatnak, csak ők jóval silányabb mulattatásban részesülnek.

Forrás

Naplórészlet: https://drive.google.com/open?id=1dGhj_smQqEzOb